23. siječnja 2022

Pčelarstvo

Pčelarstvo, kao poljoprivredna grana, osim proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, utječe na povećanu gospodarsku aktivnost zajednice, ruralni razvoj i održanje ekološke ravnoteže. Područje Hrvatske izvorno je područje nastanka sive pčele, te je i rezervoar genetske raznolikosti pasmine.

Praćenje proizvodnih i morfoloških odlika matica provode se od 1994. godine, a 1997. je donesen Program gojidbenog stvaranja pčela u Republici Hrvatskoj, koji je dopunjen 2005. godine kad je Udruga uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske preuzela provođenje uzgojnog programa rješenjem Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska poljoprivredna agencija organizira provedbu testiranja svojstava sukladno uzgojnom programu na svim pčelinjacima registriranih uzgajivača, te u suradnji s pčelarima koji provode neovisna testiranja matica.

Povezani članci

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je danas, 26. listopada 2018. Popis pčelara odobrenih za isporuku meda učenicima prvih razreda u sklopu Školskog mednog dana. Popis ...

Email Newsletter