17. svibnja 2021

Kontrola mliječnosti

Kontrola mliječnosti u ovčarstvu i kozarstvu provodi se u stadima u kojima je organizirana kontrola porijekla i proizvodnosti (stada koja sudjeluju u provedbi uzgojnih programa). Kontrola mliječnosti provodi se najvećim dijelom AT metodom, gdje se svakih 30 (28-34) dana kontrolira naizmjenično jutarnja ili večernja mužnja. Manjim dijelom provodi se i B4 metoda gdje uzgajivač samostalno, u skladu s uputama kontrolira obje dnevne mužnje u razmaku od 30 (28-34) dana.

Za uzorke namijenjene provedbi uzgojnih programa analizama se utvrđuje postotak mliječne masti, proteina, laktoze, bezmasne suhe tvari i broj somatskih stanica. Nakon rezultata analiza i njihova spajanja s podacima o količinama mlijeka, ispisuje se mjesečni izvještaj za uzgajivače. Mjesečna izvješća dostupna su i na Internet stranici zaštićenom korisničkim imenom i lozinkom.

Po završetku laktacije Služba obavlja izračun laktacijske proizvodnje te izvještaj dostavlja uzgajivačima. Izvješća su dostupna i na Internet stranici zaštićenom korisničkim imenom i lozinkom.

Kontrola mliječnosti provedi se sukladno preporukama ICAR-a.

Email Newsletter