23. siječnja 2022

Istarsko govedo

Istarsko govedo se primarno uzgaja na području Istre i Primorsko-goranske županije. U narodu je poznato i kao “boškarin”, te spada u skupinu dugorožnih goveda Bos taurus (ovezana sa izvornim Bos primigenius govedom). Porijeklo istarskog goveda ima veze s govedom koje je u ove prostore došlo prije cca. 2.500 godina iz stepa južne Rusije i Besarabije. Tijekom XX. stoljeća naglo se smanjio broj goveda ove pasmine. Porast zanimanja javnosti, intenzivni znanstveno-istraživački rad, kao i sustavna državna potpora zaštiti izvornih pasmina, omogućili su zaustavljanje smanjenja populacije.

Krave u zreloj dobi visoke su u grebenu oko 138 cm, a dužina tijela je oko 155 cm. Bikovi su u prosjeku visoki u grebenu oko 155 cm, a znaju doseći i 170 cm. U prosjeku su teški između 1.000 i 1.200 kg, pa i više (čak 1.400 kg). Istarsko govedo je grube konstitucije i snažne koštane građe, izdržljivo i otporno s velikim radnim sposobnostima. Najčešće su jednobojno svijetlosive do bijele boje s prijelazima u tamnije sive nijanse. Bikovi su u pravilu tamniji od krava i junica. Jedna od specifičnosti (kod bikova je češća) da imaju tamniji pigment na vratu, plećki, donjem dijelu rebara i trbuha. Rogovi su razmjerno dugački, oblikom nalikuju liri. Kraći su i deblji kod bikova, a tanji i duži kod volova i krava. Telad je kod poroda češće crvena, ali može biti bijela do siva. Istarsko govedo pripada kasnozrelim pasminama, te ima dugu radnu i rasplodnu sposobnost.

Na očuvanju i zaštiti ove pasmine od 1989. godine djeluje Savez uzgajivača Istarskog goveda (S.U.I.G.). Godine 2003. osnovana je Agencija za ruralni razvoj Istre d.o.o., koja se bavi trajnom zaštitom istarskog goveda gospodarskim iskorištavanjem u sustavu ruralnog razvitka Istre.

Email Newsletter