23. siječnja 2022

Buša

Buša spada u skupinu kratkorožnih goveda – Bos brachyeros europeus. Poznata je i pod nazivom domaće planinsko ili ilirsko govedo. Spada u primitivne (ekstenzivne) pasmine goveda. Bušu i njezine križance nalazimo u nerazvijenim brdskim, planinskim i kraškim područjima južno od Save i Dunava. Pretpostavlja se da su Iliri uzgajali sitno kratkorožno govedo. Po dolasku Hrvata na ove prostore, ilirska su goveda križana s drugim pristiglim kratkorožnim govedima, te su tako nastala naša današnja kratkorožna goveda.

Buša je kasnozrelo govedo. Telad je sitna, porodne težine oko 15kg. Ženske životinje ostaju u rasplodu 10 do 12 godina. Živi oko 20 godina. Buša je sitno govedo grube konstitucije. Greben je visine 100 do 110 cm. Krava je teška od 180 do 250kg, a bik oko 300kg. Gotovo je uvijek jednobojna i to od posve svijetle, preko smeđe, prugaste, crvene do crne boje s prugom na leđima, koja je u kontrastu s osnovnom bojom. Za bušu je tipična srneća gubica tj. tamno pigmentirana sluzokoža s bijelim dlakavim vijencem oko nje. Rogovi i papci uvijek su tamne boje. Na kratkim rogovima česte su svijetle presvlake oko korijena roga, a vrhovi su redovito crni. Noge su relativno kratke s prostranim i tvrdim papcima, koji su rezultat višestoljetne prilagodbe na hodanje po ličkom kamenu.

Zbog slabe hranidbe muznost je oko 1000 litara mlijeka, ali u boljim uvjetima držanja može biti znatno veća. Mlijeko je izvrsne kakvoće s 4- 6% mliječne masti. Proizvodnja mesa je skromna, kao i radna snaga. Buša je prilagodljiva na oskudne životne uvjete, te otporna na zarazne i druge bolesti. Udruga uzgajivač buše osnovana je 2008. godine.

Email Newsletter