27. studenoga 2021

Održano 6. Savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj

Dana 15. ožujka 2019. godine u Kutini je održano 6. Savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj. Savjetovanje je održano uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, a u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i suorganizaciji Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Sudionicima se ispred organizatora, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, obratio Davor Pašalić, dr.vet.med., dok je ispred suorganizatora sudionike pozdravio Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka. Kako je Kutina ove godine grad domaćin, dobrodošlicu sudionicima izrazio je i gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić, dipl.ing. Savjetovanje je službeno otvorio državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, gosp. Tugomir Majdak, koji je naglasio uzlazni trend uzgoja kopitara u RH kao i brojne mjere kojima Ministarstvo poljoprivrede podupire sektor konjogojstva.

Tijekom savjetovanja predavanja su održali profesori s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručnjaci Ministarstva poljoprivrede. Uz stručne teme razgovaralo se i o prilagodbi uzgojnih udruženja novom Zakonu o uzgoju domaćih životinja, najavi natječaja za provedbu tipa operacije 4.4.1. „Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša“, kao i sustavu nadziranja zdravlja konja od 2019. godine koji je pobudio veliko zanimanje sudionika. Održana su također i predavanja iz reprodukcije, uzgojno selekcijskih mjera konja, hranidbe i veterinarske medicine.

Kao dio savjetovanja održana je i panel rasprava na temu „Uzgojne organizacije kao temelj budućnosti izvornih i zaštićenih pasmina“ na kojoj su sudjelovali dr.sc. Nidal Korabi iz Ministarstva poljoprivrede, Miško Škleme – predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Ivan Šubek, dr.vet.med. – voditelj uzgoja Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac, Ivan Kuna, dipl.ing. – upravitelj Državne ergele Đakovo i Mladen Šanjek – otkupljivač i prijevoznik. U panelu se pokušalo dati odgovore na pitanja kako putem uzgojnih organizacija utjecati na ostvarenje stabilnosti izvornih i zaštićenih pasmina, kako će uzgojna udruženja iskoristiti povećanje sufinanciranja njihovog rada koje osigurava Ministarstvo poljoprivrede u 2019. godini, iz kojih drugih izvora financiranja osigurati bolje uvjete za uzgajivače te na koji način zainteresirati mlade za uzgoj izvornih pasmina.

Predavanja na 6. Savjetovanju uzgajivača konja u RH
dr. sc. Nidal Korabi – Prilagodba uzgojnih organizacija Zakonu o uzgoju domaćih životinja
Lana Bačura, dipl. ing.Natječaj za provedbu Podmjere 4.4. „Potpora za neproduktivna ulaganja povezana s ostvarenjem ciljeva poljoprivrede, okoliša i klimatskih promjena“
izv. prof. dr. sc. Ljubo Barbić, dr. med. vet. – Virusni arteritis konja – nadzor i suzbijanje na području RH 2009.-2019.
doc. dr. sc. Nika Brkljača Bottegaro, dr. med. vet. – Bolesti zubala konja: kako ih prepoznati i prevenirati
izv. prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić, dr. med. vet. – Reproduktivno zdravlje rasplodnih pastuha
Panel rasprava na temu „Uzgojne organizacije kao temelj budućnosti izvornih i zaštićenih pasmina“
Ivana Lohman Janković, dr.vet.med i Žaklin Acinger-Rogić, dr.vet.med. – Sustav nadziranja zdravlja konja od 2019. godine – osvrt na novu Uredbu o zdravlju životinja EU
prof. dr. sc. Ante Ivanković – Ispit radne sposobnosti – temeljni selekcijski alat
prof. dr. sc. Josip Leto – Pravilno gospodarenje pašnjacima za konje

Povezani članci

Od 

Email Newsletter