18. listopada 2021

Održano XIV. savjetovanje uzgajivača goveda

Dana 30. i 31. siječnja 2019. godine u Plitvičkim Jezerima održano je 14. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj” u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Suorganizatori Savjetovanja bili su središnji uzgajivački savezi – Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM) i Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda (SUHUH).

Na dvodnevnom savjetovanju sudjelovalo je oko 300 sudionika (uzgajivača, veterinara i predstavnika institucija povezanih s govedarskom proizvodnjom).

Pokrovitelj savjetovanja bio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede gospodin Tomislav Tolušić.

Uvodne riječi uputili su: pomoćnica ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc. dr. sc. Ivana Rukavina, predsjednici središnjih uzgajivačkih saveza gospodin Branko Kolak i gospodin Damir Horvatić, te izaslanik Ministra poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravko Barać koji je savjetovanje i službeno otvorio. Cilj savjetovanja je bio informiranje i edukacija ponajprije uzgajivača goveda, ali i stručnjaka povezanih sa ovom proizvodnjom.

Na ovogodišnjem savjetovanju održana su stručna predavanja, drugo natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj i panel rasprava na temu “Kako povećati proizvodnju mesa”. Stručna predavanja (16) održali su profesori Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku; djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, te uzgajivači – primjeri iz prakse.

Na drugom natjecanju u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj sudjelovalo je 306 gospodarstava, a nagrađeno je 11 najboljih proizvođača silaže:

U panel raspravi “Kako povećati proizvodnju mesa” sudjelovali su predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, fakulteta, uzgojnih i proizvođačkih organizacija, Hrvatske poljoprivredne komore, udruge “Baby beef” i klaoničke industrije. Panel rasprava pobudila je veliko zanimanje, te potaknula otvorenu diskusiju. Istaknuto je nekoliko prijedloga koji bi mogli dovesti do

povećanja proizvodnje goveđeg mesa a posebno su pozdravljene poduzete mjere Ministarstva poljoprivrede – Potpora za uzgoj goveda u sustavu krava – tele.

Savjetovanje se iznova dokazalo kao središnje mjesto susreta uzgajivača i stručnjaka, stjecanja korisnih i primjenjivih spoznaja, mjesto razmjene iskustava, te uspostavljanja novih poslovnih odnosa.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter