18. listopada 2021

Otvaranje novih prostorija i laboratorija Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske

Dana 25. siječnja održano je svečano otvaranje novih prostorija i laboratorija Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske u Poljani Križevačkoj. Događaju su nazočili Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dipl.iur. koji je ujedno otvorio i pustio u rad nove prostorije i laboratorij Banke gena, ispred Ministarstva poljoprivrede doc.dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo dr.sc. Krunoslav Dugalić, predstavnici Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Visokog gospodarskog učilišta iz Križevaca, predstavnici Saveza i udruga uzgajivača izvornih i konvencionalnih pasmina domaćih životinja, te drugi uvaženi gosti.

U uvodnom dijelu je doc.dr.sc. Zdravko Barać predstavio ulogu i značaj Banke gena domaćih životinja Republike Hrvatske. Naglasio je da prepoznajući potrebu razvoja Banke gena su osigurani odgovarajući uvjeti za njen daljnji rad prvenstveno kroz provedbu podmjere 10.2 ‘Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi’ iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. – 2020. Naime, zahvaljujući financijskim sredstvima ove podmjere provedena je adaptacija prostora Banke gena, kao i kupnja opreme za prikupljanje, pohranu, skladištenje i manipulaciju biološkim materijalom, te opreme potrebne za rad laboratorija Banke gena. Doc.dr.sc. Zdravko Barać je predstavio i web stranicu izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (http://bag.mps.hr ) kao dio podstranice Ministarstva poljoprivrede koja sadrži informacije o životinjskim genetskim resursima, kao i dvojezičnu Brošuru o Banci gena domaćih životinja sa ciljem informiranja o biološkoj raznolikosti životinjskih genetskih resursa u Republici Hrvatskoj. Naglasio je da Ministarstvo poljoprivrede planira u 2019. godini izraditi novi Nacionalni program očuvanja izvornih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj. Jedna od strateških odrednica novog Programa biti će upravo očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja utemeljenjem i jačanjem ex situ konzervacijskih programa i daljnjim razvojem Banke gena domaćih životinja. U travnju 2019. godine Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Hrvatskim centrom za poljoprivredu, hranu i selo, te savezima i udrugama uzgajivača izvornih pasmina planira organizirati i I. savjetovanje uzgajivača izvornih pasmina u Poreču.

Ispred Plemenite opčine turopoljske nazočnima se obratio gospodin Juraj Odrčić, istaknuvši kako Banka gena zauzima važnu ulogu između primarnih i kvartarnih djelatnosti tj. između poljoprivrede i znanosti. Istaknuo je kako su uzgojna udruženja (posebice Plemenita opčina) prepoznala ovu povezanost što je u praksi vidljivo kroz projekte. Gospodin Odrčić je istaknuo važnost suradnje Plemenite opčine turopoljske s Agronomskim fakultetom u projektu TREASURE čiji će rezultati biti prezentirani na završnoj konferenciji projekta u Ljubljani.

Prije samog otvaranja Banke gena skupu se obratio Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, dipl.iur., te se zahvalio uzgajivačima i struci na njihovom radu i trudu za boljitak hrvatske poljoprivrede. Istaknuo je kako je Banka gena važan projekt, te da će u budućnosti biti osigurana financijska sredstva za projekte poput ovog obzirom da su izvorne i zaštićene pasmine dio naše baštine koju treba čuvati. Naglasio je da postoji niz planova marketinške prirode, te se planira otvaranje trgovine u središtu grada sa zaštićenim proizvodima. Također se planira projekt edukativnog karaktera gdje će se građani moći upoznati s našim izvornim pasminama.

Nakon pozdravnih riječi organiziran je obilazak prostorija Banke gena kao i obilazak Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka, te laboratorija za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane.
 
 
Foto: Zdenko Balog – prigorski.hr

 

Povezani članci

Od 

Email Newsletter