13. travnja 2021

Provedeno ocjenjivanje kobila lipicanske pasmine privatnog uzgoja

Hrvatska poljoprivredna agencija provela je prvo sustavno ocjenjivanje kobila lipicanske pasmine privatnog uzgoja, a koje je propisano uzgojnim programom lipicanske pasmine u Republici Hrvatskoj. Ocjenjivanje se provodilo na dvije lokacije: u Državnoj ergeli Đakovo (05. studenog 2018. godine) i u  Državnoj ergeli Lipik (06. studenog 2018. godine)

Komisijskoj ocjeni bile su obvezne pristupiti kobile koje su navršile četiri godine starosti, odnosno kobile oždrebljene 2014. godine koje su već ušle ili vlasnik iste planira u 2019. godini uvesti u reprodukciju.

Odaziv za ocjenu kobila bio je vrlo velik, pa se na punktu ergele Đakovo prijavilo čak 28 kobila, dok je u Lipiku ocjeni pristupilo 5 kobila. Stručnu komisiju za ocjenjivanje činili su: dr.sc. Nidal Korabi, Domagoj Tadić, mag.ing.agr. i Ivica Mandić, mag.ing.agr.

Intencija postupka ocjenjivanja kobila lipicanske pasmine je ispunjavanje odredbi propisanih uzgojnim programom lipicanske pasmine u Republici Hrvatskoj a koje je odobrilo Ministarstvo poljoprivrede 2015. godine. Ocjena vanjštine i ispunjavanje minimalnih kriterija utječu na upisivanje kobila u pripadajuće matične knjige te se time osigurava provedba uzgojno selekcijskog napretka i podizanja kvalitete uzgoja lipicanske pasmine u Republici Hrvatskoj.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter