23. siječnja 2022

5. Državna izložba izvornih pasmina peradi u RH

U Bedekovčini je 27. listopada 2018. godine održana 5. državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede a u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Krapinsko-zagorske županije, Udruge uzgajivača zagorskog purana Krapinsko-zagorske županije.

Na izložbi je prikazana ukupno 81 kolekcija od čega 29 kolekcija zagorskog purana i 31 kolekcija kokoši hrvatice te 21 kolekcija u prikazu i to dravske guske, posavske kukmaste kokoši, križevačke kukmice te turopoljske patuljaste kokoši. Kolekcije zagorskog purana izložene su u 4 soja ( brončani, sivi, crni i svijetli) iz 3 županije: Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke. Kolekcije kokoši hrvatica izložene su u 4 soja (crveni, jarebičasto-zlatni, crni i crno-zlatni) iz 5 županija i to iz Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke, Splitsko-dalmatinske i Karlovačke.

Uzgajivači i posjetitelji prisustvovali su stručnom predavanju dr.vet.med. Tihomira Zglavnika s Hrvatskog veterinarskog instituta te Dragutina Kasteljana, dipl.ing i Gordane Jurina, dipl.ing. iz Hrvatske poljoprivredno-šumarsko savjetodavne službe.

Iskazan je veliki interes uzgajivača za stručnim predavanjima kako bi se poboljšao uzgoj i obavila pravovremena zdravstvena zaštita u uzgojima.

U komisiji za ocjenu izloženih kolekcija sudjelovali su:

Gordana Duvnjak, dipl. ing. iz Hrvatske poljoprivredne agencije, prof. dr. sc. Zlatko Janječić sa Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakultet i dr.sc. Dalibor Bedeković sa Sveučilišta u Zagrebu Agronomski fakulteti.

Nagrađene kolekcije zagorskog purana

Brončani soj

 1. Jurica Putanec
 2. Franjo Požgajec
 3. Višnjica Škof

Crni soj

 1. Andraja Vidoša
 2. Ivica Kolarić
 3. Lidija Mišir

Sivi soj

 1. Josip Kovačić
 2. Dragutin Slivonja
 3. Ivan Vidiček

Svijetli soj

 1. Zlatko Ister
 2. Snježana Cingulin
 3. Josip Kosec

Nagrađene kolekcije kokoši hrvatice

Crveni soj

 1. OPG Halambek
 2. Ivan Bakarić
 3. Ivan Bakarić

Jarebičasto-zlatni soj

 1. Franjo Požgajec
 2. Zlatko Herceg
 3. Marijo Ožanić

Crno-zlatni soj

 1. 1.Anđelko Petek
 2. Anđelko Petek
 3. Lidija Mišir

Crni soj

 1. Goran Puškadija
 2. Goran Puškadija
 3. OPG Halambek

Povezani članci

Od 

Email Newsletter