27. studenoga 2021

Radionica za uzgajivače crne slavonske svinje

U nedjelju 14. listopada 2018. godine u prostoru velike županjske vijećnice u Vinkovcima održana je radionica za uzgajivače crne slavonske svinje. Radionica je održana u organizaciji udruge Fajferica i Hrvatske poljoprivredne agencije. Cilj radionice bilo je upoznavanje uzgajivača s dosadašnjom realizacijom projekta zaštite mesa od crne slavonske svinje, stanjem vezanim uz afričku svinjsku kugu u Europi, obvezama uzgajivača vezanim uz navedeno te o mjerama koje je do sada poduzelo Ministarstvo poljoprivrede  u cilju sprječavanja  pojave i širenja afričke svinjske kuge. Uzgajivači su upozoreni na neke od grešaka koje se su se događale u proteklom vremenu vezane uz promjene u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava, JRDŽ-u i Upisniku uzgajivača. Uzgajivačima je također skrenuta pažnja na promjene koje za njih donosi novi uzgojni program te uvođenje jedinstvenog sustava označavanja.

Izlaganja održana na radionici:

Prof.dr.sc. Goran Kušec – Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, „Trenutno stanje u postupku stjecanja oznake izvornosti mesa Crne slavonske svinje”

Žaklin Acinger Rogić, dr.med.vet. – Ministarstvo poljoprivrede – Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane,  „Afrička svinjska kuga – trenutna situacija u EU, rizik od unošenja virusa u HR, biosigurnosne mjere i pripravnost“

Željko Mahnet, dipl.ing. – Hrvatska poljoprivredna agencija, „Aktualnosti iz uzgoja Crne slavonske svinje“

U srijedu 10. listopada 2018. godine u organizaciji u organizaciji HPA, kao jedna od zadaća Stručnog tijela za afričku svinjsku kugu, održana je edukacija uzgajivača izvornih pasmina u Prijamnom i edukativnom centru Repušnica (Javna ustanova park prirode Lonjsko polje). Edukaciju je održala Žaklin Acinger Rogić iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane.

 

Povezani članci

Od 

Email Newsletter