27. studenoga 2021

Održana godišnja skupština međunarodnog udruženja Lipizzan International Federation

U Državnoj ergeli Szilvásvárad u Republici Mađarskoj, u periodu od 05. do 07. listopada 2018. godine održana je godišnja skupština međunarodnog udruženja Lipizzan International Federation (LIF). Republika Hrvatska dugogodišnji je član međunarodne organizacije u kojoj ostvaruje pravo sudjelovanja u kreiranju rada uzgojnog udruženja putem svojih delegata privatnog uzgoja lipicanske pasmine (predstavnici Hrvatske poljoprivredne agencije) i delegata državnih ergela lipicanske pasmine (predstavnici Državne ergele Đakovo i Lipik). Osim što je Hrvatska aktivan član LIF organizacije, od 2016. godine delegat Republike Hrvatske ujedno je i član glavnog odbora. Na ovogodišnjoj godišnjoj sjednici sudjelovalo je sveukupno 19 nadležnih uzgojnih udruženja iz 14 zemalja članica.

Sukladno pravilima, prethodno godišnjoj sjednici održani su sastanci upravnog odbora LIF-a kao i sastanak ovlaštenih uzgojnih udruženja članova LIF-a privatnog uzgoja na kojima su dodatno razmatrane točke dnevnog reda godišnje skupštine.

Kao najzanimljivije teme o kojima se razgovaralo na glavnoj sjednici je registracija uvezenih konja koji su pri rođenju registrirani u državama koje nisu članovi međunarodnog uzgojnog udruženja, a koji su sada obvezni upisu prema dogovorenom protokolu.

Isto tako udruženje je sa ciljem podizanja kvalitete rada i praćenja uzgojnih podataka odredilo da su sve članice udruženja obvezene izraditi nacionalne publikacije matičnih knjiga u krajnjem roku od dvije godine.

U posljednjih nekoliko godina udruženje LIF također radi na pripremi pravila za izobrazbu sudaca lipicanske pasmine na međunarodnoj razini, te je na godišnjoj skupštini predstavljen prvi prijedlog pravilnika.

Osim o uzgojnim temama razgovaralo se i o članstvu uzgojnih udruženja, te je skupština donijela odluka kako se članicama koje se trenutno nalaze na listi promatrača određuje krajnji rok od dvije godine da ispune sve potrebne uvijete za registraciju i pristupanje punopravnom članstvu organizacije.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter