18. listopada 2021

9. izložba ovaca i 3. izložba buša Ličko-senjske županije

Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca „Lika“ iz Gospića i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ličko senjske županije i Grada Gospića u sklopu tradicionalne manifestacije „Jesen u Lici“ u blizini glavnog gospićkog trga organizirali su 06. listopada 20018. godine „9. izložbu ovaca Ličko-senjske županije“. Grla iz svog uzgoja prikazalo je 10 uzgajivača naše izvorne pasmine ovaca ličke pramenke. U svakoj kolekciji su bila izložena ukupno četiri grla, tri ovce i ovan. Stručno povjerenstvo koju su sačinjavali djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije Tatjana Sinković dipl. ing., Dolores Barać dipl. ing. i Danijel Mulc dipl. ing. između 30 pripremljenih ovaca i 10 ovnova pasmine lička pramenka odabralo je i nagradilo najbolja grla slijedećih uzgajivača:

  • prvonagrađena kolekcija ovaca uzgajivačice Barbare Kučan, iz mjesta Aleksinica
  • drugonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Milana Ćupurdije , iz mjesta Frkašić
  • trećenagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Milana Pavelića, iz mjesta Novoselo Trnovačko

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

  • prvonagrađeni ovan ž.b. 531324999 uzgajivača Milana Kneževića, iz mjesta Bunić
  • drugonagrađeni ovan ž.b. 730845510 uzgajivača Boška Krge iz mjesta Homoljac
  • trećenagrađeni ovan ž.b. 331193798 uzgajivača Karla Butorca, iz mjesta Klanac

Za šampionsko grlo „9. izložbe ovaca Ličko-senjske županije“ proglašen je ovan ž.b. 131031650 uzgajivača Zdene Ramljaka iz Kompolja Koreničkog. Diplome Hrvatske poljoprivredne agencije i šampionsko zvono za ovna uručio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije doc. dr. sc. Zdravko Barać.

U sklopu 20. Izložbe tradicijskih proizvoda „Jesen u Lici“ u Gospiću održana je i 3. Izložba buše Ličko-senjske županije.

Nakon otvorenja, pod stručnim vodstvom Davora Korečića dr. vet. med., HPA, održan je Kup mladih uzgajivača Ličko-senjske županije na kojem je, predstavljeno ukupno 10 mladih uzgajivača, većinom odjevenih u narodne nošnje svog kraja sa svojom teladi.

Svim mladim uzgajivačima za sudjelovanje uručena je zahvalnica i medalja od strane ravnatelja HPA doc.dr.Zdravka Baraća te nagrada sponzora.

U govedarskom djelu izložbe, predstavljeno je ukupno tri kolekcije sa sveukupno 13 grla pasmine buša koja su pristupila predvođenju i ocjenjivanju. Glavni ocjenjivač bio je Aleksandar Kljujev, HPA, koji je grla rangirao te odabrao ona najvrjednija.

U kolekciji junica, prvonagrađeno je grlo ALMIRA Katice Franić iz Smiljana a u kolekciji krava, prvonagrađeno je grlo ŽUNA B3 vlasnika Mile Starčevića iz Kalinovače. Prvonagrađeni bik bio je MENS LB3 u vlasništvu Bariše Dejanovića iz Podudbine.

Za šampionsko grlo izabrana je krava VANDA B39 vlasnika Marijana Dejanović Šolaja iz Visuća.

Sva nagrađena grla po kolekcijama dobila su diplomu Hrvatske poljoprivredne agencije, novčanu nagradu od županije Ličko-senjske te nagrade sponzora.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter