27. studenoga 2021

Održana 18. izložba paške ovce i paškog sira

Već osamnaest godina zaredom prvi petak u srpnju rezerviran je za okupljanje uzgajivača paške ovce i paškog sira. Tako je i ove godine u organizaciji Udruge uzgajivača paške ovce „Kolan“, Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, općine Kolan i Turističke zajednice općine Kolan 06. srpnja 2018. u Kolanu održana „Osamnaesta izložba paške ovce i paškog sira“.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 15 uzgajivača paške ovce. Svaki uzgajivač izložio je kolekciju koju su činile tri ovce i ovan, tako da je stručno povjerenstvo u sastavu prof. dr.sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu te Tatjana Sinković dipl. ing. i Dolores Barać dipl. ing. iz Hrvatske poljoprivredne agencije od 60 izloženih grla nagradilo tri kolekcije ovaca, tri ovna, a za šampionsko grlo izložbe proglašen je ovan ž.b. 630849691 uzgajivača Đovanija Fabijanića iz Šimuna.

Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:

  • prvonagrađena kolekcija ovaca Franje Zubovića iz mjesta Kolan
  • drugonagrađena kolekcija ovaca Nedeljka Čemeljića iz mjesta Kolan
  • trećenagrađena  kolekcija ovaca Đovanija Fabijanića iz mjesta Šimuni.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

  • prvonagrađeni ovan ž.b. 130537152 uzgajivača Frane Zubovića iz mjesta Kolan
  • drugonagrađeni ovan ž.b. 231099532 uzgajivača Milijana Škunce iz mjesta Novalja
  • trećenagrađeni ovan ž.b. 530454888 uzgajivača Vlade Oštarića iz mjesta Kolan.

Diplome za najkvalitetnija grla i šampionsko zvono uručili su  prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta, načelnik općine Kolan gosp. Marin Pernjak, te izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra poljoprivrede gospodina Tomislava Tolušića, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije doc. dr. sc. Zdravko Barać.

Ovčarstvo i proizvodnja sira su neraskidivi dio povijesti otoka Paga, pa ne čudi da su se i na ovoj osamnaestoj po redu izložbi paške ovce sa svojim sirevima predstavili i proizvođači paškog sira. Uz to što su gosti mogli vidjeti izložene kolekcije najboljih grla paške ovce, imali su priliku i degustirati svjetski poznati paški sir te ponijeti kući komadić ove vrhunske delicije koja se prodaje diljem otoka.

 

Povezani članci

Od 

Email Newsletter