23. siječnja 2022

Održano 14. savjetovanje uzgajivača svinja u RH

29 i 30. svibnja u hotelu Picok u Đurđevcu održano je 14. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj. Savjetovanje je održano u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije (HPA) i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske (SUS) uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede te supokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije. Na otvaranju savjetovanja prisutnim sudionicima obratili su se ravnatelj HPA doc.dr.sc. Zdravko Barać, predsjednik SUS-a Goran Jančo dr.med.vet, predsjednik Odbora za svinjogojstvo pri Hrvatskoj poljoprivrednoj komori gosp. Stjepan Kušec. Ispred domaćina grada Đurđevca prisutnima je dobrodošlicu zaželio gradonačelnik Hrvoje Janči, mag.educ., a ispred Koprivničko-križevačke županije prisutne je pozdravio župan Darko Koren, ing.građ. te istaknuo uspjehe svinjogojaca iz svoje županije na prošlogodišnjoj Državnoj stočarskoj izložbi u Gudovcu. Uz izvještaj o mjerama koje Ministarstvo poljoprivrede provodi, a vezane su za svinjogojsku proizvodnju, Savjetovanje je otvorio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak dipl. ing. agr.

Rekordnim posjetom sudionika, Savjetovanje je pokazalo da je i dalje središnje mjesto okupljanja svih sudionika u svinjogojskoj proizvodnji. Na ovogodišnjem savjetovanju održano je 14 izlaganja vezanih za promjene u legislativi vezanoj uz uzgoj domaćih životinja, najavu novog natječaja iz programa ruralnog razvoja. Održana su predavanja vezana uz upravljanje proizvodnjom na svinjogojskim farmama, hranidbom krmača, o sistematizaciji rodovnika izvornih pasmina svinja te mogućnostima njihovog ekonomskog iskorištavanja. Savjetovanje je završeno izlaganjima o biosigurnosti u otvorenim sustavima držanja svinja te o vrlo aktualnoj afričkoj svinjskoj kugi. Predavači su bili predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta, Veterinarskog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te predstavnik SUS-a i djelatnici HPA.

Novost ovogodišnjeg Savjetovanja bila je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici velikih svinjogojskih sustava, malih i srednjih proizvođača svinja, klaoničke industrije, proizvođača pršuta, trgovačkih lanaca te predstavnici Ministarstva poljoprivrede i HPA. U zanimljivoj raspravi iznijeta su stajališta svih dionika u lancu proizvodnje svinjskog mesa. Kroz raspravu se došlo do zaključaka kako je za boljitak svih sudionika u navedenom lancu potrebno raditi na uspostavljanju poslovnog povjerenja te intenziviranju međusobne komunikacije. Sudionici su se složili da će nastaviti slične rasprave kako bi iznašli konkretne prijedloge za poboljšanje međusobne suradnje.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter