27. studenoga 2021

Održana 3. izložba krčke ovce u Baškoj

Dana 18. svibnja 2018. održana je „3. izložba krčke ovce“ u Baškoj, u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Udruge ovčara Drage Bašćanske „Pramenka“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije i Općine Baška.

Na izložbi se najboljim grlima predstavilo pet uzgajivača krčke ovce koje je stručno povjerenstvo za ocjenu grla u sastavu: Načelnica Službe za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja Tatjana Sinković, dipl. ing., Stručni savjetnik ravnatelja Danijel Mulc dipl. ing. i Predstojnica Područnog ureda iz Delnica Ivana Majdenić dr. vet. Med., za najkvalitetnija izložena grla proglasili slijedeće uzgajivače:

  • prvonagrađena kolekcija ovaca Marinka Orlića iz mjesta Draga Bašćanska
  • drugonagrađena kolekcija ovaca Nikole Milovčića iz mjesta Vrbnik
  • trećenagrađena kolekcija ovaca Željka Volarića iz mjesta Vrbnik.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

  • prvonagrađeni ovan žb 830748706 uzgajivača Marije Gršković iz mjesta Vrbnik
  • drugonagrađeni ovan žb 830698736 uzgajivača Zorana Mrakovčića iz mjesta Kornić
  • trećenagrađeni ovan žb 630748704 uzgajivača Nikole Milovčića iz mjesta Vrbnik

Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan žb 530748703 uzgajivača Marinka Orlića iz mjesta Draga Baščanska.Sva priznanja i šampionsko zvono za najkvalitetnije grlo uručio je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije i izaslanik Ministra poljoprivrede na ovoj izložbi doc. dr. sc. Zdravko Barać.

U sklopu ove manifestacije Udruga Pramenka organizirala je državno natjecanje u striži ovaca. U kategoriji šišanja električnim škarama prvo mjesto pripalo je Mariu Blažeku iz Daruvara, drugo mjesto pripalo je Mihaelu Vuku iz Bjelovara, a treće mjesto Branislavu Laziću iz Velike Pisanice. U kategoriji šišanja ručnim škarama prvo mjesto pripalo je Mariu Blažeku iz Daruvara, drugo mjesto dijelili su Vinko Orlić iz Punta i Franjo Toić sa Cresa, a treće mjesto osvojila je Mirjana Orlić iz Drage Bašćanske. Moramo naglasiti da su se svi šišači prilikom natjecanja odnosili prema ovcama sa velikom pažnjom tako da niti jedna ovca nije imala nakon završetka natjecanja niti jednu ozljedu, koje su česte na ovakvim natjecanjima.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter