25. siječnja 2021

Održana Godišnja skupština HMU

Hrvatska mljekarska udruga, već tradicionalno, na svojoj Godišnjoj skupštini u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom agencijom dodjeljuje Plaketu za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka određene županije, a prema zadanim kriterijima i prijedlogu stručnog povjerenstva. Ove je godine Upravni odbor Hrvatske mljekarske udruge donio odluku da se dobitnik Plakete za najuzornije gospodarstvo u proizvodnji mlijeka bira na području Brodsko-posavske županije. Prema dostavljenim podacima o najuzornijim mliječnim farmama iz Hrvatske poljoprivredne agencije, stručno povjerenstvo u sastavu Drago Solić, Zdenko Ivkić, Danijela Stručić i Ivana Solić iz Hrvatske poljoprivredne agencije te Zoran Bašić iz Hrvatske mljekarske udruge, zaključilo je kako kriterije zadovoljavaju dva poljoprivredna gospodarstva. Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Davorina Arića iz Gornjih Crnogovaca i poljoprivrednom gospodarstvu Josipa Zdunića iz Divoševaca plakete Hrvatske poljoprivredne agencije uručio je ravnatelj doc.dr.sc. Zdravko Barać, dok su najuzornijim proizvođačima mlijeka nagrade uručili i Stjepan Bošnjaković, zamjenik župana Brodsko-posavske županije, Antun Milić, direktor otkupa i razvoja proizvodnje mlijeka Dukata, Krunoslav Ladić, koordinator otkupa mlijeka u Vindiji, Petra Musa i Marko Musulin ispred tvrtke Alltech, Ivica Žuljević ispred tvrtke Ecolab, Antonio Kvetek ispred tvrtke Fanon te Gordana Demirović ispred Poljoprivrednog instituta Osijek.

 U ime domaćina Skupštine Brodsko-posavske županije, okupljenima je o poljoprivredi županije predavanje održao pročelnik za poljoprivredu Željko Burazović te ukratko predstavio aktivnosti koje Brodsko-posavska županija provodi s ciljem unaprjeđenja poljoprivrede, a osobito stočarske proizvodnje.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije za 2017., na PG Zdunić se nalazi 320 grla goveda, od čega je 160 muznih krava holstein pasmine, 160 junica i ženske teladi. PG Zdunić je u 2017.g. isporučilo 1.035.537 kg mlijeka, s prosječnom proizvodnjom od 8.206kg mlijeka sa 3,6% mliječne masti i 3,4% bjelančevina.

Prema podacima Hrvatske poljoprivredne agencije za 2017., na OPG Arić na farmi se nalazi 80 muznih krava simentalske pasmine, šezdesetak junica i ženske teladi i oko 80 bikova u tovu. OPG Arić je u 2017.g. isporučilo 498.172 kg mlijeka, s prosječnom proizvodnjom od 6.101kg mlijeka sa 3,8% mliječne masti i 3,4% bjelančevina.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter