27. siječnja 2022

Održano 5. Savjetovanje uzgajivača konja u RH

U petak 9. ožujka 2018. godine u Ivanić-Gradu održano je 5. Savjetovanje uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Udruge uzgajivača konja hrvatskog toplokrvnjaka, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. Sudionicima se ispred organizatora obratio zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, Ivica Vranić, struč.spec.ing.agr. U ime župana Zagrebačke županije sudionike je pozdravio mr.sc. Josip Kraljičković, pročelnik za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo, a sudionicima se obratila i gđa. Mirna Dadić Ćućić, dipl.ing., voditeljica odjela za zootehniku Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom savjetovanja predavanja su održali profesori s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Poljoprivrednog fakulteta J.J. Strossmayera iz Osijeka te stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije. U okviru savjetovanja između ostalih tema, uzgajivačima je predstavljena Uredba (EU) 2016/1012 koja stupa na snagu 01. studenog 2018. godine, program ruralnog razvoja kroz podmjeru 4.1., te najaktualnija tematika mogućnost mjera ruralnog razvoja u uzgoju konja i sustav potrošnje plavog dizela. Održana su predavanja iz veterinarske medicine, hranidbe, biosigurnosti te reprodukcije konja.

Prvi puta na savjetovanju održana je i panel rasprava na temu „Deklariranje statusa kopitara“ na kojoj su sudjelovali stručnjaci Uprave za veterinarstvo Slobodan Fruk i dr.med.vet., Darija Vratarić, dr.med.vet. Deklariranje statusa kopitara je tema o kojoj se prvi puta javno raspravljalo, te će sigurno poslužiti kao polazište za daljnje rješavanje problema vezanih za primjenu EU odredbi.

 

Predavanja na 5. Savjetovanju uzgajivača konja u RH

Dr.sc. Nidal Korabi: Promjene koje donosi Uredba (EU) 2016/1012
Lana Bačura, dipl.ing.: Mogućnost mjera ruralnog razvoja u uzgoju konja kroz podmjeru 4.1.
Izv.prof.dr.sc. Ljubo Barbić, dr.med.vet.: Influenca konja
Doc.dr.sc. Nika Brkljača Bottegaro, dr.med.vet.: Kako kupoprodajni pregled može pomoći budućim vlasnicima konja?
Izv. prof. dr. sc. Antun Kostelić, dr.med.vet.: Biosigurnost u uzgojima konja
Izv. prof. dr. sc. Nikica Prvanović Babić, dr.med.vet.: Specifičnost njege i pravilnog držanja gravidnih kobila
Prof.dr.sc. Ante Ivanković: Pravilna procjena kondicije konja
Prof.dr.sc. Josip Leto: Utjecaj konja na bioraznolikost travnjaka
Slobodan Fruk, dr.med.vet., Darija Vratarić, dr.med.vet., dr. sc. Nidal Korabi: Deklariranje statusa kopitara – panel rasprava
Darko Lugonja, MBA: Konjogojstvo – novi sektor u sustavu potrošnje plavog dizela
Dr.sc. Maja Gregić: Komunikacija konja

Povezani članci

Od 

Email Newsletter