23. siječnja 2022

Upis pčelara i pčelinjaka u Registar farmi

Hrvatska poljoprivredna agencija je u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom (HPS), prema naputku Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane, od 1. prosinca 2016. godine provodila besplatan upis pčelara u Registar farmi koji je sastavni dio Jedinstvenog registra domaćih životinja. Upis pčelara i pčelinjaka intenziviran je u zadnjem kvartalu 2017. godine te je besplatan upis produžen do 31. prosinca 2017. godine.

U navedenom periodu, Hrvatska poljoprivredna agencija koristila je razne načine informiranja pčelara o obveznom upisu u Registar farmi. Pčelare se informiralo preko pčelarskih udruga i pčelarskih povjerenika, neposrednim kontaktom, pisanim obavijestima i objavom obavijesti na lokalnim radio postajama te na mrežnim stranicama HPA. Na ovaj je način informacija o zakonskoj obvezi upisa pčelara i pčelinjaka u Registar farmi bila dostupna svakom pčelaru.

Kako bi se pčelarima dodatno olakšala registracija pčelinjaka, djelatnici HPA su, osim u uredima HPA,  u dogovoru s pčelarskim udrugama i pčelarskim povjerenicima organizirali upise na više lokacija i prilikom raznih pčelarskih okupljanja.

Tijekom perioda besplatnog upisa, u Registar farmi su upisani gotovo svi aktivni pčelari, no određeni broj pčelara i pčelinjaka koji se nalaze u Evidenciji pčelara i pčelinjaka HPS-a, još uvijek nije upisan u Registar farmi. Obavještavamo sve pčelare koji nisu upisani u Registar farmi da upis mogu i dalje obaviti u svim područnim uredima Hrvatske poljoprivredne agencije.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter