18. listopada 2021

Održana edukacija za ocjenjivače istarskog goveda

Služba za razvoj govedarstva prošlog je mjeseca održala edukaciju za djelatnike HPA, koji se bave ocjenom vanjštine prvotelki simentalske i holstein pasmine goveda. Osim u komercijalnih pasmina, započeli smo sa ocjenom vanjštine u stadima izvornih pasmina. Tako je dana 13. 12. 2017. godine Aleksandar Kljujev, koordinator u Službi za razvoj govedarstva, održao edukaciju za ocjenjivače istarskog goveda, hrvatske izvorne i zaštićene pasmine, koja se primarno uzgaja na području Istarske županije.

Edukacija je održana u prostorijama i na farmi Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) na Gortanovom Brigu. U prvom djelu održan je teoretski dio edukacije a nakon toga i praktični dio. Djelatnici područnog ureda HPA Pazin (Neven Rimanić i Goran Divjak) praktično su obavili ocjenu vanjštine 6 prvotelki i 2 bika pasmine istarsko govedo.

Ocjenjivač HPA će zajedno s predstavnikom uzgojnog udruženja SUIG (Savez uzgajivača istarskog goveda) ženska grla ocjenjivati nakon prvog teljenja (najmanje 30 dana), a muška grla na zahtjev vlasnika, a svakako prije stavljanja u rasplod.

Sama ocjena vanjštine grla izvornih i zaštićenih pasmina sastoji se od dva djela. U prvom djelu procjenjuje se podudarnost grla sa pasminskim standardima utvrđenim uzgojnim ciljevima, a temeljem čega se grlo razvrstava u odgovarajuću klasu (I, II, III).  Kod muških grla, klasa III dodjeljuje se grlima u kojih je utvrđeno značajno odstupanje od pasminskih standarda, te se preporučuje izlučenje iz uzgoja. U drugom djelu temeljem obavljene ocjene vanjštine grlo se razvrstava u odgovarajući razred (A ili B) sukladno uzgojnom programu. Distribucija ocjena je u rasponu od 1 do 9, odnosno od vrlo loše do izvrsne, a daje se za glavne skupine obilježja (glava, trup, noge i vime).

Na taj se način mogu izdvojiti grla s poželjnim obilježjima: tjelesnom građom, jasno izraženim pasminskim svojstvima, konstitucijom i temperamentom, te se koristiti u provedbi uzgojnog programa.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter