17. svibnja 2021

Održan sastanak radne grupe “Exterieur” u Francuskoj

U francuskom mjestu Goersdorf u pokrajini Alzas, od 24. do 25. listopada 2017. godine u organizaciji Francuskog saveza uzgajivača Simentalskog goveda, održan je sastanak radne grupe Exterieur, a koja djeluje u sklopu Europskog saveza uzgajivača simentalskog goveda (EFV).

Na sastanku su pored predstavnika Francuske kao zemlje domaćina, sudjelovali i predstavnici Austrije, Baden-Würtenberga, Bavarske, Češke, Italije, Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Švicarske, te po prvi puta i predstavnici Rumunjske. Ispred Hrvatske, na ovom sastanku sudjelovao je Aleksandar Kljujev dipl.ing. djelatnik Službe za razvoj govedarstva, iz Hrvatske poljoprivredne agencije.

Prvog dana, sastanak su otvorili dr. Georg Rohrmoser (ASR), ing. Johann Tanzler (AGÖF) te Bernhard Luntz (Lfl Grub).
Nakon uvodnih riječi, predstavnici prisutnih zemalja izložili su izvještaje o stanju provedbe ocjenjivanja goveda u njihovim zemljama.

Bernhard Luntz iz Bavarskog instituta za istraživanja u poljoprivredi predstavio je novosti iz ICAR radne grupe za ocjenu vanjštine, gdje je voditelj Gerben de Joung iz Nizozemske a on sam je zadužen za pasmine dvojnih svojstava. Nakon predstavljanja prijedloga, rasprave i glasanja dogovoreno je da se smještaj zadnjih sisa iz mana uvrsti u regularno svojstvo s time da za sada ne učestvuje u formuli za vime.

Dr. Dieter Krogmeier iz Bavarskog instituta za istraživanja u poljoprivredi analizirao je zajedničke rezultate ocjenjivanja u DE–A –I–CZ a utvrđene korelacije između pojedinačnih i odgovarajućih skupnih ocjena pokazuju da sustav flackscore dobro funkcionira.

Drugog dana, na farmi obitelji Bernhard, u mjestu Woerth, održan je praktični dio programa.

Ocjenjivači su ocijenili ukupno pet krava i to tri prvotelke, te dvije drugotelke nakon čega je g. Luntz sa suradnicima moderirao teoretsku i praktičnu raspravu o rezultatima ocjena po zemljama. Sa zadovoljstvom, može se istaći da je i ovaj put utvrđen visok stupanj harmoniziranosti ocjenjivanja pojedinačnih i skupnih svojstava predstavnika iz Hrvatske.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter