23. siječnja 2021

Utvrđivanje bređosti krava iz mlijeka

HPA je s ciljem ranog otkrivanja bređosti krava uvela metodu laboratorijskog utvrđivanja bređosti iz uzoraka mlijeka (IDEXX test bređosti). Test se provodi na uzorcima mlijeka prikupljenih tijekom službene kontrole mliječnosti, te drugačije prema zahtjevu uzgajivača. Kao rezultat testa uzgajivač dobiva izvještaj o utvrđenoj ili neutvrđenoj bređosti u pojedinih krava.

Ovaj laboratorijski test omogućava pouzdano utvrđivanje bređosti već s 28 dana nakon osjemenjivanja (min. 60 dana nakon teljenja). Test otkriva visoko specifične markere bređosti u mlijeku (PAG-ovi – glikoproteini), koji se proizvode samo u prisutnosti embrija ili fetusa.

Prednost laboratorijskog testa je rano otkrivanje bređosti (već s ≥28 dana nakon osjemenjivanja), ali i olakšana ponekad vrlo zahtjevna manipulacija s kravama. Stoga ovaj test može biti dopuna postojećim metodama rane dijagnoze bređosti koje provodi veterinar. Očekivani pozitivni učinci su učinkovitija i profitabilnija proizvodnja mlijeka, te snižavanje troškova.

Tumačenje rezultat testa je vrlo jednostavno. Neovisno o stadiju laktacije krava nije bređa ako je vrijednost <0.100, dok za potvrdu bređosti postoje razlike prema stadiju laktacije. U stadiju laktacija 28-45 dana krava je bređa ako je vrijednost ≥0.250. Ako je u tom stadiju vrijednost ≥0.100 do <0.250 onda je potrebno ponovno uzorkovanje. Ako je test napravljen nakon 45. dana laktacije, onda je krava bređa ako je vrijednost ≥0.100. Moguće nejasnoće mogu nastati u slučaju rane embrionalne smrti (česta u ranom stadiju bređosti) i pobačaja.

Uzgajivači koji žele doznati više informacija u svezi utvrđivanja bređosti iz selekcijskih uzoraka mlijeka mogu se javiti u područne urede HPA, kao i na e-mail govedarstvo@hpa.hr ili slkm-kom@hpa.hr, te na tel. 01/3903-129 ili 048/279-050.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter