21. listopada 2020

Održana 68. godišnja konferencija EAAP-a

Godišnja konferencija Europske federacije za animalne znanosti (The European Federation for Animal Science) ili EAAP (skraćeno od ranijeg naziva European Association for Animal Production, Europska asocijacija za stočarsku proizvodnju) održana je od 28. kolovoza do 01. rujna 2017. godine u Talinu, Estonija. Hrvatsku poljoprivrednu agenciju (HPA) su predstavljali ravnatelj HPA, doc. dr. sc. Zdravko Barać koji je ujedno i potpredsjednik EAAP-a i predsjednik Organizacijskog odbora 69. godišnje konferencije EAAP-a koja će se održati iduće godine u Dubrovniku i načelnica Službe za genetsko vrjednovanje domaćih životinja i banku animalnih gena, dr.sc. Marija Špehar, tajnica Organizacijskog odbora 69. godišnje konferencije EAAP-a.

Glavni ciljevi EAAP-a su promocija i unaprjeđenje znanstvenih istraživanja u stočarstvu, održivog razvoja, dobrobiti životinja na farmi, očuvanje genetskih resursa i ruralnih područja i dr. Upravo su godišnje konferencije EAAP-a prilika za uvid u rezultate najnovijih istraživanja iz različitih područja animalnih znanosti. Program konferencije, kvaliteta predavača i prateći simpoziji (godišnja konferencija Interbull-a, godišnja konferencija nacionalnih koordinatora za očuvanje animalnih genetskih resursa, radionica o pisanju i prezentaciji znanstvenih radova i nekoliko jednodnevnih simpozija iz različitih područja animalnih znanosti) privukli su 1023 sudionika iz 55 država. Program ovogodišnje konferencije je bio organiziran kroz 56 sekcija na kojima je usmeno predstavljeno 522 rada, dok je kroz poster sekciju prezentirano 300 radova. U sklopu sekcije vezane uz genomsko i genetsko vrednovanje malih preživača, dr. sc. Marija Špehar je ispred grupe autora iz HPA (Špehar, Dražić, Mulc, Barać) predstavila rad pod naslovom ‘Preliminary results for lifetime production of Pag sheep in Croatia’ kojim su obuhvaćeni rezultati istraživanja o životnoj proizvodnji paške ovce.

Tijekom 68. godišnje konferencije održana je i 61. generalna skupština EAAP-a na kojoj sudjeluju predstavnici svih zemalja članica. Osim redovitih aktivnosti (izvješće znanstvene komisije, izvješće o konferenciji u Talinu, financijsko izvješće, odabir novih članova znanstvenog odbora), na generalnoj skupštini se predstavljaju budući domaćini EAAP konferencije. Obzirom da je Hrvatska domaćin 69. konferecije EAAP-a, hrvatska delegacija predstavila je lokaciju konferencije i video materijal o Dubrovniku kao domaćinu 69. konferencije koja se održati od 27. do 31. kolovoza 2018. godine. Ujedno su sve informacije o održavanju EAAP konferencije u Dubrovniku dostupne na web stranici http://eaap2018.org/.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter