23. siječnja 2021

Održana 1. sjednica organizacijskog odbora Godišnje konferencije EAAP 2018.

U četvrtak 29. lipnja 2017. godine u Ministarstvu poljoprivrede održana je 1. sjednica organizacijskog odbora 69. Godišnje skupštine Europske federacije za animalne znanosti, EAAP-a, koja će se održati u Dubrovniku od 27. do 31. kolovoza 2018. godine u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije u suradnji sa Agronomskim fakultetom iz Zagreba, Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, Veterinarskim fakultetom iz Zagreba, Sveučilištem iz Zadra, Savjetodavnom službom i Hrvatskom poljoprivrednom komorom, pod pokroviteljstvom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Okupljene članove organizacijskog odbora pozdravio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, istaknuvši značaj i važnost održavanja Godišnje skupštine EAAP-a za razvoj znanosti i njezina doprinosa poljoprivrednom sektoru, te promociji naše zemlje.

Organizacijom godišnje konferencije EAAP-a, Republika Hrvatska će biti središte prijenosa znanja i mjesto edukacije stručnjaka iz područja animalnih znanosti. Najnovija dostignuća prezentirat će najeminentniji svjetski znanstvenici iz cijelog svijeta. Konferencija je mogućnost i za hrvatske stručnjake, mlade znanstvenike, te cjelokupnu akademsku zajednicu za stjecanje novih saznanja, iskustava i kontakata, a ujedno je i prilika za promociju Republike Hrvatske.

Predsjednik organizacijskog odbora Zdravko Barać predstavio je organizacijsku strukturu i aktivnosti EAAP-a. Europska federacija za animalne znanosti (The European Federation for Animal Science) ili EAAP (skraćeno od ranijeg naziva European Association for Animal Production, Europska asocijacija za stočarsku proizvodnju), međunarodni je savez 38 zemalja članica iz Europe i šireg Mediteranskog područja, osnovan uz potporu FAO-a 1949. godine. Glavni ciljevi EAAP-a su promocija i unaprjeđenje znanstvenih istraživanja u stočarstvu, održivog razvoja, dobrobiti životinja na farmi, očuvanje ruralnih područja i dr. Radi ostvarenja zadanih ciljeva, održavaju se godišnje znanstvene konferencije, radionice, izdaju se znanstvene i stručne publikacije (Animal, Animal Frontiers, Advancese in Animal Biosciences), stručne knjige, koriste se društvene mreže.

Republika Hrvatska je putem Ministarstva poljoprivrede članica EAAP-a od 1952. godine, a posljednji i do sada jedini put, bila je domaćin godišnje konferencije 1981. godine.

Redovite godišnje konferencije EAAP-a okupljaju više od 1.000 znanstvenika i stočarskih stručnjaka, istovremeno uz godišnju konferenciju, održava se i redovita godišnja skupština EAAP-a. Godišnja konferencija EAAP-a prilika je za uvid u rezultate najnovijih istraživanja iz različitih područja animalnih znanosti, prilika za nesporedni kontakt sa svjetskim vodećim znanstvenicima, stjecanje najnovijih saznanja za znanstvenike iz cijelog svijeta, stočarske stručnjake iz stručnih institucija i studente iz zemlje domaćina.

Održavanje 69. godišnje konferencije EAAP-a u Republici Hrvatskoj značajan je međunarodni događaj, a zemlji domaćinu donosi znanstvenu, stručnu, političku i ekonomsku afirmaciju.

Na Sjednici organizacijskog odbora analizirane su i dosadašnje aktivnosti koje su odrađene na pripremi Godišnje skupštine u Dubrovniku 2018. godine. Tijekom narednog razdoblja imenovat će se članovi znanstvenih sekcija EAAP-a i odrediti tema 69. Godišnje skupštine EAAP-a za 2018. godinu.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter