27. studenoga 2021

Održana „11. izložba creske ovce“

U mjestu Orlec na otoku Cresu je 08. srpnja 2017. održana „11. izložba creska ovce“. Organizatori su i ove godine bili Hrvatska poljoprivredna agencija, Udruga uzgajivača ovaca „Pramenka“ iz Orleca i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, a pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Primorsko-goranska županija, Grad Cres i TZ Cresa.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 9 uzgajivača matičnih stada creske ovce. Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan dugogodišnjeg uzgajivača Creske ovce Alde Velčića iz mjesta Vodice. Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:

  • prvonagrađena kolekcija ovaca Sonja Giuricich iz mjesta Mali Lošinj
  • drugonagrađena kolekcija ovaca Maura Hrelje iz mjesta Ivanje
  • trećenagrađena  kolekcija ovaca Vjere Tarabocchia iz mjesta Mali Lošinj.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

  • prvonagrađeni ovan uzgajivača Daria Tojića iz mjesta Vodice
  • drugonagrađeni ovan uzgajivača Franje Jurasića iz mjesta Orlec
  • trećenagrađeni ovan uzgajivača Sandra Tarabocchia iz mjesta Mali Lošinj.

U sklopu ove manifestacije je organizirano i takmičenje u šišanju ovaca ručnim škarama. Prijavljen je do sada rekordni broj natjecatelja, pa ih je tako u konkurenciji muških šišača bilo prijavljeno ukupno 11 natjecatelja, a u ženskoj konkurenciji ukupno 5  natjecateljica. Svi natjecatelji su postigli uistinu zavidna vremena. Najbrži muški natjecatelj Franjo Jurasić iz Orleca je ovcu ručnim škarama ošišao za rekordnih 1:44 minuta, drugo mjesto zauzeo je Sandro Tarabocchia sa vremenom 2:18, a treće Anton Mužić koji je ovcu ošišao u vremenu 2:42. U takmičenju u šišanju u kategoriji žena šišača prvo mjesto je osvojila Mirjana Orlić koja je ovcu ošišala u vremenu 3:35, drugo mjesto je osvojila Elizabeta Mužić s vremenom 3:51, a treće mjestu s vremenom šišanja 4:02 je osvojila Franjica Muškardin. Osim brzine šišanja ovaca posebno se vrednovao i odnos i pažnja prema ovcama, kao i kvaliteta šišanja. Brojni posjetitelji izložbe su mogli tijekom službenog dijela programa uživati u kulturno umjetničkom programu folklornog društva iz Orleca, te bogatoj ponudi tradicionalnih otočkih gastronomskih proizvoda priređenih od ovaca sa otoka. Veliko zanimanje posjetitelja je izazvalo i natjecanje u potezanju konopa koje je po prvi puta organizirano u sklopu ove manifestacije u kojem je sudjelovalo ukupno 6 ekipa od kojih su neke, kao primjerice ekipa s Učke osvojili i brojne nagrade na natjecanjima diljem Europe. Možemo čestitati organizatorima na vrhunski organiziranoj manifestaciji, a nadamo se da će se ova lijepa tradicija nastaviti i slijedeće godine u nekom od poznatih ovčarskih mjesta otoka Cresa.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter