27. studenoga 2021

Održana „2. izložba krčke ovce“

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i uzgajvača matičnih stada krčke ovce, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Općine Vrbnik je u Vrbniku na otoku Krku 2. srpnja 2017. godine održana „2. izložba krčke ovce“.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo svih pet uzgajivača krčke ovce. Stručno povjerenstvo za ocjenu grla u radu kojeg su sudjelovali Načelnik odjela za ovčarstvo i kozarstvo Danijel Mulc dipl. ing., i Viši koordinator u područnom uredu Primorsko-goranske županije Ivana Majdenić dr. vet. med., djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije, za najkvalitetnija izložena grla nagradili su slijedeće uzgajivače:

  • prvonagrađena kolekcija ovaca Nikole Milovčića iz mjesta Vrbnik
  • drugonagrađena kolekcija ovaca Željka Volarićaiz mjesta Vrbnik
  • trećenagrađena kolekcija ovaca Marija Grškovićaiz mjesta Vrbnik.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

  • prvonagrađeni ovan Žb 730011246uzgajivača Zorana Mrakovčića iz mjesta Kornić
  • drugonagrađeni ovan Žb 630748704uzgajivača Nikole Milovčića iz mjesta Vrbnik

Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan Žb 530748703 uzgajivača Marinka Orlića iz mjesta Draga Baščanska.

U sklopu ove manifestacije je organizirano i takmičenje u šišanju ovaca ručnim škarama. Prije početka natjecanja okupljeni su mogli prisustvovati radionici filcanja vune koju je upriličila Udruga „Ruta“ iz Cresa. Uz samu prezentaciju izrade predmeta od filca, postavljena je i izložba uporabnih predmeta izrađenih od ovog materijala. U takmičenju u šišanju u kategoriji žena šišača drugo mjesto je osvojila Ivana Majdenić koja je ovcu ošišala u vremenu 9:19, a prvo mjesto je osvojila Mirjana Orlić s vremenom 3:22. U kategoriji muških natjecatelja treće mjesto zauzeo je Nikola Milovčić s vremenom šišanja 3:06, drugo mjesto Sandro Tarabocchia sa vremenom 2:52, a prvo mjesto je osvojio Željko Volarić koji je svoju ovcu ošišao za rekordnih 2:34. Moramo naglasiti da su se svi šišači prilikom natjecanja odnosili prema ovcama sa velikom pažnjom tako da niti jedna ovca nije imala nakon završetka natjecanja niti jednu ozljedu, koje su česte na ovakvim natjecanjima. Brojni posjetitelji izložbe su mogli nakon završetka službenog dijela programa uživati u kulturno umjetničkom programu folklornog društva VKD „Frankopan“ uz bogatu gastronomsku ponudu proizvoda priređenih od ovaca sa otoka.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter