23. siječnja 2022

U Sloveniji održan međunarodni simentalski forum

Ivica Vranić, koordinator u Odjelu za govedarstvo Hrvatske poljoprivredne agencije, sudjelovao je od 26. do 27. svibnja  2017. na međunarodnom simentalskom forumu koji je održan u Sloveniji u mjestu Lenart v Slovenskih goricah. Na forumu su uz domaćine sudjelovali predstavnici Austrije, Njemačke, Češke, Italije, Srbije i Hrvatske. Razgovaralo se o aktualnim temama i trendovima u uzgoju simentalske pasmine. Osim što smo dobili pohvale za rezultate ostvarene kroz program genomske selekcije,  sudionike je osobito zanimalo na koji način se Hrvatska nosi s problemom bolesti kvrgave kože koja se prošle godine proširila Europom.

3. državna izložba goveda simentalske pasmine

Središnji događaj u okviru foruma bilo je održavanje 3. državne izložbe goveda simentalske pasmine. S obzirom na to da je populacija simentalskih krava u Sloveniji približno velika kao i ona u Hrvatskoj bilo je izuzetno zanimljivo vidjeti kako naši susjedi pristupaju organizaciji nacionalne izložbe i kakvom kvalitetom stoke raspolažu. Na izložbi je predvedeno ukupno 80 krava simentalske pasmine u 4 kolekcije. Osobito zanimljivo bilo je vidjeti u kolekciji prvotelki velik broj iznimno kvalitetnih kćeri bikova Mantona i Hutere koji su i kod nas dosta korišteni kao bikovski očevi.

Cijela organizacija izložbe bila je na iznimno visokom nivou, od izuzetno kvalitetno pripremljenih grla za izložbu do uređenih prostora za smještaj i prostora za predvođenje životinja te se stekao dojam da u pogledu organizacije izložbe možemo puno toga naučiti od kolega iz Slovenije.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter