23. siječnja 2022

Održano 13. Savjetovanje za uzgajivače svinja

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske  24. i 25. svibnja 2017. godine u Lifeclass termama u Svetom Martinu na Muri održano je 13. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.

Savjetovanju je prisustvovalo preko 250 uzgajivača svinja, djelatnika sa svinjogojskih farmi, predstavnika tvrtki koje su uključene u pojedine faze svinjogojske proizvodnje te stručnjaka kojima je svinjogojska proizvodnja u fokusu interesa.

Na otvaranju Savjetovanja ispred organizatora prisutnima su se obratili Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja i Robert Bakota, zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije. Ispred Međimurske županije koja je bila supokrovitelj ovog događanja prisutne je pozdravio Darko Radanović, pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Međimurske županije.

Mirna Dadić Ćućić, voditeljica Odjela za zootehniku u Ministarstvu poljoprivrede, prisutnima je prenijela pozdrave ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, predstavila je neke od mjera koje Ministarstvo poljoprivrede provodi i priprema za sektor svinjogojstava te je službeno otvorila 13. Savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj.

Predavanja na ovogodišnjem Savjetovanju održali su uvaženi stručnjaci iz Ministarstva poljoprivrede, Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Veterinarskog fakulteta, Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka, gost predavač iz austrijske proizvođačke organizacije Styriabrid, djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije i predstavnici uzgajivača svinja. Teme predavanja bile su vezane uz mjere iz programa ruralnog razvoja, uz nacionalne i lokalne marketinške projekte koje za cilj imaju promoviranje potrošnje domaćeg svinjskog mesa. Predstavljena su izlaganja o organizaciji svinjogojske proizvodnje u Austriji te o putu priznavanja i ciljevima prve svinjogojske proizvođačke organizacije u Hrvatskoj. Na Savjetovanju su bila predstavljena izlaganja iz zdravstvene zaštite svinja, hranidbe te izlaganja iz pojedinih segmenata upravljanja proizvodnjom na svinjogojskim farmama. Slušali smo izlaganja o nekonvencionalnom, ali ipak dohodovnom, pristupu svinjogojstvu, izlaganje o inicijativi uzgajivača za revitalizaciju hrvatskog uzgoja mangulice, te izlaganja o promjenama u kvaliteti svinjskog mesa i o legislativi o preradi mesa na gospodarstvima.

Sva predavanja bila su izuzetno posjećena, a nakon svakog seta izlaganja razvila se prilično žustra i konstruktivna rasprava.

Još jednom se želimo zahvaliti svima koji su svojim angažmanom doprinijeli uspješnosti savjetovanja.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter