25. siječnja 2021

Udruga “Fajferica” posjetila njemačke svinjogojce”

U sklopu programa edukacija ‘Udruga uzgajivača crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i Zapadnog Srijema „Fajferica” posjetila je uzgajivače švapsko-halske (Schwabisch Hallisch) pasmine svinja, u okolici grada Schwabisch Halla, u njemačkoj pokrajini Hohenlohe, u BadenWurtenbergu. U sastavu delegacije udruge bio je i Vladimir Prpić djelatnik Odjela za svinjogojstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj agenciji, koji je ujedno i tajnik udruge „Fajferica“.

Švapsko-halska svinja je autohtona pasmina ove pokrajine, koja je bila pred izumiranjem zbog konkurencije modernih pasmina i hibrida. Godine 1988. gospodin Rudolf Buhler s još nekoliko entuzijasta započinje program obnove pasmine. Stvaraju uvjete za proizvodnju i tov na malim gospodarstvima. Nedugo zatim u priču se uključuje grad koji kupuje mjesnu klaonicu koja je bila pred zatvaranjem te je daje na korištenje udruzi. Tako nastaje BESH grupa koja je za 2015.-tu godinu imala 121 milijun € prometa. Danas, pored kooperacije, koja je organizirana na manjim gospodarstvima u krugu 80 km oko grada i klaonice s malim laboratorijem za ispitivanje kvalitete mesa, BESH grupa raspolaže s voznim parkom za dostavu proizvoda, linijom za proizvodnju kobasica, tržnim centrom s restoranom koji prodaje samo proizvode s bio i eko certifikatom te meso i proizvode švapsko-halske svinje. BESH grupa posjeduje i mješaonicu začina koje koriste u proizvodnji kobasica te zgradu u centru grada u kojoj je sjedište udruge. Pasmina se cijelo vrijeme ‘testira’ te se ispituju načini unapređenja proizvodnih svojstava i držanja u suvremenom istraživačkom centru u Boxbergu koji je otvoren 2004. godine. U sklopu istraživačkog centra posluje farma od stotinjak krmača.

Danas populacija švapsko-halske svinje broji oko 3500 krmača. Plodnost krmača je oko 10 prasadi po leglu, a indeks prasenja je oko 2. Uzgajivači su vrlo dobro organizirani te zahvaljujući kvaliteti mesa, ali i marketingu, potražnja za mesom svinja ove pasmine iz dana u dan je sve veća.

Posjet je završen u Hrvatskom klubu na večeri koju su za udrugu ‘Fajferica’ organizirali hrvatski iseljenici koji žive i rade u Schwabisch Hallu.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter