23. siječnja 2022

U Osijeku održan Forum ”Mladi poljoprivrednici i ZPP”

U Osijeku je 31. 3. 2017. godine održan Forum na temu ”Mladi poljoprivrednici i ZPP” u organizaciji projektnog tima Hrvatske poljoprivredne agencije u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, sufinanciranog od strane Europske komisije. Forum ima za cilj osvjestiti hrvatsku javnost o demografskim kretanjima u ruralnim područjima RH, važnosti i utjecaju tih kretanja na sadašnji, ali i budući život i održivost ruralnih krajeva kroz poticanja zapošljavanja mladih u poljoprivredi.

Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj govorila je o razvoju poljoprivrede i unaprjeđenju ruralnog prostora, poticanju konkurentnosti poljoprivrede i postizanju održivog razvoja ruralnog prostora kroz Program potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju za razdoblje 2016. – 2020. godine.

Martina Jurković, dipl. Ing. preh. teh. iz Hrvatske agencije za hranu predstavila je podatke o proizvodnji hrane, a samim time i njezinu dostupnost te sigurnost kao strateško pitanje u svim državama svijeta. Obzirom da je procjenjeni porast stanovništva do 2050. godine – do 9 milijardi – a što je za oko 2 mlilijardi više u samo 35 (ili manje godina), procjene svjetskih stručnjaka ukazuju i na sveukupno povećanje potražnje za hranom, odnosno poljoprivrednim proizvodima.

Ivana Jurišić, dipl. ing. iz Savjetodavne službe je okupljenim učenicima Srednje poljoprivredne i Veterinarske škole i studentima Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku objasnila važnost poslovnog planiranja kao vrlo opsežne poslovne discipline kojoj je glavna svrha određivanje ciljeva poslovanja kao i definiranje aktivnosti koje je potrebno poduzeti za realizaciju tih ciljeva.

Profesorica Snježana Tolić s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku govorila je o važnosti obiteljske poljoprivrede, predstavila je najnovije podatke o broju i tipologiji poljoprivrednih gospodarstava u Republici Hrvatskoj i EU, iznjela demografske značajke obiteljske poljoprivrede te položaj mladih poljoprivrednika u RH. Obiteljska poljoprivreda u EU predstavlja temelj za postizavanje ključnih ciljeva zajedničke poljoprivredne politike i predstavlja učinkovit alat za ruralni razvoj s 12 milijuna obiteljskih farmi, 172 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta i 25 milijuna aktivnih poljoprivrednika.

Ujedinjeni narodi su 2014. godinu proglasili godinom obiteljskih farmi zbog naglašavanja njihove posebne važnosti za: prehrambenu neovisnost, posebno za siromašne i socijalno ugrožene obitelji; očuvanje tradicionalnih prehrambenih proizvoda koji doprinose uravnoteženoj ishrani stanovništva; održavanje agro-bioraznolikosti i održivu uporabu prirodnih resursa; doprinos lokalnim ekonomijama kroz pozitivne gospodarske učinke i programe socijalne zaštite, te za ukupno blagostanje lokalnih zajednica.

Zbog svega navedenog, vitalnost i generacijska obnova obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava od posebnog je značaja za poljoprivrednu proizvodnju u Svijetu, pa tako i u Republici Hrvatskoj.

Nakon izlaganja predavača prisutnima su se predstavili uspješni mladi poljoprivrednici Božidar Glavaš i Dominik Bokun koji su kroz kratke prezentacije predstavili svoja obiteljska poljoprivredna gospodarstva te ispričali kojom poljoprivrednom proizvodnjom se bave i s kojim se preprekama u poslovanju susreću.

Na Panelu ’’Preduvjeti za održivo poljoprivredno gospodarstvo mladih poljoprivrednika’’ predstavio se Goran Gusak koji je vlasnik ekogospodarstva ’’Orlov put’’ koji se nalazi u samoj blizini ulaza u zaštićeni Park prirode Kopački rit. Eko gospodarstvo se bavi uzgojem ekološkog voća, povrća, ljekovitog bilja, domaćih životinja te agroturizmom.  Njegov trud i predanost poslu su prepoznali u Ministarstvu poljoprivrede kada je Goran Gusak 2008. godine proglašen najboljim poljoprivrednim proizvođačem u Republici Hrvatskoj.

Nakon gopodina Guska okupljenima se predstavio Josip Đurković iz Valpova koji se već dvadesetak godina bavi uzgojem koza (francuskih alpina) i proizvodnjom nadaleko hvaljenog kozjeg sira. U sklopu gospodarstva nalazi se i mini sirana u kojem proizvode sireve vrhunske kvalitete. Gospodin Đurković je kroz svoje izlaganje opisao svoje gospodarstvo, probleme te izazove s kojima se susreće.

Na samom kraju panela vrlo interesantnim i motivirajućim izlaganjem predstavio je Dario Geto svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje se sastoji od pet članova te je smješteno u selu Lug. OPG Geto se bavi uzgojem koza te svakodnevno proizvodi polutvrdi sir od mlijeka koza. U sklopu gospodarstva nalazi se i kušaonica sira u kojoj se mogu kušati i kupiti autohtoni proizvodi. Osim ponude mlijeka, sira i mesa OPG Geto organizira jednodnevne posjete turista uz ponudu aktivnog turizma koji podrazumjeva sudjelovanje u obavljanju svakodnevnih poslova na imanju.

Okupljeni studenti Poljoprivrednog fakulteta i učenici Srednje poljoprivredne i veterinarske škole otišli su kućama ispunjeni pozitivnim dojmova koji će ih voditi u budućem obrazovanju i motivirani da se nakon školovanja bave poljoprivredom.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter