23. siječnja 2021

12. tradicionalna Turopoljska kobasijada

U subotu, 18. ožujka 2017. godine, u organizaciji Plemenite opčine turopoljske, održana je 12. Turopoljska kobasijada. Kobasijada je održana u Kučama, a sudionici su predali 61 uzorak kobasica koje su napravljene od mesa domaćih svinja kao i mesa svinja izvorne hrvatske pasmine, Turopoljske svinje.

Značaj cijelom skupu dao je i zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak koji je dodijelio nagrade za najbolje ocjenjene kobasice.

U peteročlanom sastavu ocjenjivačkog žirija uz Josipa Jančića, Tihomira Jakovljevića i Željka Radača sudjelovala su i 2 djelatnika Hrvatske poljoprivredne agencije: Darko Jurković, dipl. ing. i Vedran Klišanić, dipl. ing. Nakon pregleda svakog uzorka kod kojih su ocjenjivani presjek uzorka, boja uzorka, miris, okus i opći dojam, svaki je uzorak ocijenjen ocjenom od 1 do 5.

Prema broju osvojenih bodova, najbolje rezultate ostvarili su izlagači:

  1. Ivan Ostrugač
  2. Jozo Gradinjanin
  3. Tomo Hačić

Ove godine vidljiv je napredak u kvaliteti ocjenjivanih uzoraka u odnosu na prošlu godinu. Iz godine u godinu vidljiv je sve manji broj nekvalitetnih uzoraka. Meso svinja od kojih su napravljene ocjenjivane kobasice pregledano je na prisutnost trihinele što je svaki izlagač jamčio svojim potpisom. U odnosu na prošlu godinu broj uzoraka povećan je za 10. Ova manifestacija u funkciji je promocije uzgoja Turopoljske svinje koji provode u suradnji Plemenita Opčina Turopoljska i Hrvatska poljoprivredna agencija.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter