27. studenoga 2021

Održan Doručak s hrvatskih farmi u Čakovcu

U Čakovcu je 3. ožujka 2017. godine održan Doručak s hrvatskih farmi na kojemu su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih proizvoda i prepoznatljivi proizvodi Međimurske županije. Na Doručku su posluženi tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja.

V.d. ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać, predstavio je sustave dobrovoljnog označavanja poljoprivrednih proizvoda koje HPA uz Ministarstvo poljoprivrede provodi od 2009. godine. HPA upravlja sustavima za dokazivanje slijedivosti označenih proizvoda. Ovaj projekt kojeg Ministarstvo poljoprivrede provodi s HPA, predstavlja krunu naših nastojanja od 2009. u promociji naših oznaka kvalitete i vjerujem da ćemo u jednoj sinergiji u idućem razdoblju pored ovog događanja kroz niz drugih, približiti sve ono što odlikuje hranu s naših farmi. Jasna poruka potrošačima se šalje ovakvom kampanjom – kupujte svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg poljoprivrednog prehrambenog sektora, zaključio je Zdravko Barać.

Župan Međimurske županije, Matija Posavec istaknuo je da ovakva manifestacija Međimurju iznimno puno znači jer je to svojevrsni nastavak svega onoga što u Međimurju rade već godinama sustavno, prezentiramo svoje poljoprivrednike, obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva, ali i spajamo poljoprivredu i turizam. Naime, naši vlasnici smještajnih kapaciteta i djelatnici u turizmu već danas imaju sporazumne ugovore s OPG-ovima gdje se turistima ovdje nudi domaća svježa hrana proizvedena s međimurskog vrta, dodao je međimurski župan uz naglasak da na taj način proizvođači imaju siguran plasman svojih proizvoda, a turisti svijest da jedu zdravu hranu koja je proizvedena u Međimurju.

U Hotelu Park su sa proizvodima sudjelovali korisnici oznaka, proizvođači i prerađivači domaće prehrambene industrije, Mini sirana Krnjak Belica, OPG Zadravec – sirana Opor Oporovec, Udruga uzgajivača svinja Međimurje, OPG Biber Mirjana, OPG Sarač Nedin Čakovec, „Poljoposavec“ Dunjkovec i OPG Hažić Radenko iz Jurovčaka, te mnogi drugi proizvođači koji su svojim proizvodima usmjerili prisutne na kupovinu proizvoda s hrvatskih farmi i poticanje hrvatske poljoprivrede.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Doručku u Međimurju je izjavio: Prije svega cilj je na ovaj i mnoge druge načine poticati promociju hrvatskih proizvoda. Ja sam ministar hrvatskih poljoprivrednika, pa ono što želim je da u Hrvatskoj proizvodimo i prodajemo što više naših domaćih proizvoda, koji su najkvalitetniji i najbolji koje možemo pronaći na našem tržištu. Prema tome, kupnjom hrvatskih proizvoda, kupujemo kvalitetno, kupujemo zdravstveno ispravno i pomažemo hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko gospodarstvo, rekao je u uvodu ministar te zahvalio domaćinu na sudjelovanju u projektu.

Ministar je sa Doručka poručio da uz očuvanje proizvodnje čuvamo radna mjesta i podržavamo hrvatsko.

Uvijek sam mislio da moji Slavonci dobro jedu, no danas sam se uvjerio da Međimurci nimalo ne zaostaju. Specifični spojevi okusa ovoga kraja daju prepoznatljiv zalogaj našeg krajnjeg sjevera. Iz tjedna u tjedan sam na Doručku s hrvatskih farmi i iz tjedna u tjedan sve sam motiviraniji i nestrpljiviji u pronalaženju puta kojim bi svi ovi proizvodi bili dostupni turistima, ali i svim našim kućanstvima“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić na Doručku u Čakovcu.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter