27. studenoga 2021

Održan Doručak s hrvatskih farmi u Dubrovniku

U Dubrovniku je 14. veljače 2017. godine održan Doručak s Hrvatskih farmi u organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije na kojoj su predstavljeni sustavi dobrovoljnog označavanja domaćih poljoprivrednih proizvoda. Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Dubrovačko-neretvansku županiju. Uz ministra poljoprivrede Tomislav Tolušić Doručku su prisustvovali i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, dekan Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka Vlado Guberac i v. d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.

Zdravko Barać je predstavio sustave dobrovoljnog označavanja stočarskih proizvoda – mlijeka, mesa, jaja, meda, a odnedavno i pakiranja brašna i pekarskih proizvoda koje Hrvatska poljoprivredna agencija provodi od 2009. godine uz potporu Ministarstva poljoprivrede. kako hrvatske farme mogu konkurirati inozemnoj konkurenciji. “Kontinuirano radimo na konkurentnosti domaćih stočarskih proizvođača. Imamo nekoliko mjera ruralnog razvoja kroz koje se može investirati u modernizaciju pogona. Mi potenciramo okrupnjavanje proizvodnje kako bi se svi proizvođači i količinama i kvalitetom nametnuli na tržištu. Želimo jasno poručiti svim potrošačima da kupe svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg prehrambenog sektora”, izjavio je Zdravko Barać.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta iz Osijeka Vlado Guberac istaknuo je ulogu znanosti u promociji hrvatske poljoprivredne proizvodnje, ukazivanjem studentima na značaj domaće proizvodnje i njezine sinergije s turističkom ponudom do povećanja kvalitete života na ruralnim prostorima.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić govorio je o važnosti promocije poljoprivredne proizvodnje, te kako bi okretanje hrvatskim proizvodima donijelo korist kako hrvatskom gospodarstvu tako i turistima, ali i hotelijerima.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić na Doručku s hrvatskih farmi je izjavio: „Mi možemo proizvesti dovoljno domaće hrane da svako kućanstvo i svaki turistički i ugostiteljski objekt poslužuje isključivo hranu domaće proizvodnje. Da bismo to postigli moramo se bolje organizirati, bolje povezati, vjerovati jedni drugima i zajedno raditi na promociji potrošnje domaćih proizvoda u domaćinstvu i turističkim objektima. Potrošnjom domaćih proizvoda osiguravamo radna mjesta u poljoprivredi, podižemo životni standard svojih obitelji i onih koji žive na zemlji i od zemlje, i najvažnije – jedemo sigurnu i kvalitetnu hranu“.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter