27. studenoga 2021

Održan Doručak s hrvatskih farmi i 12. Savjetovanje za uzgajivače goveda u RH

Tradicionalno 12. Savjetovanje za uzgajivače goveda ove godine je započelo Doručkom s hrvatskih farmi, 25. siječnja 2017. godine u Sisku. Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), Sisačko-moslavačka županija i središnji uzgajivački savezi, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, okupili su 200- njak sudionika, uzgajivača goveda, proizvođača mlijeka, predstavnika prehrambene i prerađivačke industrije. Razmjenjivale su se najnovije informacije i raspravljalo o aktualnim temama za razvoj govedarske proizvodnje.

Na Doručku s hrvatskih farmi, poslužene su tradicionalne namirnice: mlijeko i mliječni proizvodi, meso, kruh, peciva, med i jaja, isključivo onih proizvođača koji nose oznake Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz lijepe naše, Kruh hrvatskih polja, Brašno hrvatskih polja. Takav sustav označavanja kojega provodi HPA  predstavio je Zdravko Barać, v.d. ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije koji je najavio i buduće aktivnosti promidžbe hrvatskih proizvoda.

Domaćin ovogodišnjeg 12. Savjetovanja za uzgajivače goveda i Doručka s hrvatskih farmi, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić naglasio je važnost poljoprivrede i potencijale Hrvatske za proizvodnju vlastite, kvalitetne i zdrave hrane. Sisačko-moslavačka županija provodi kampanju lokalnih proizvoda Kupujmo lokalno. Košaru domaćih i nagrađenih proizvoda iz Sisačko-moslavačke županije, ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušić uručila je saborska zastupnica Željka Josić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić predstavio je ključne aktivnosti kojima će pomoći sektoru govedarstva i naglasio da su neki prijedlozi proizvođača već uspješno provedeni. Tako se od početka ove godine na hranu za životinje, gnojiva i pesticide te sadnice i sjemenje kao i agrokemijske proizvode primjenjuje snižena stopa poreza PDV-a.  U paketu mjera na kojima se već intenzivno radi su i pravilnici o tržnim standardima odnosno kakvoći konzumnog mlijeka, te o ugovornim odnosima u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, gdje će se poseban naglasak dati na proceduru pregovora i sklapanja ugovora, kao i na jačanje pregovaračke snage proizvođačkih organizacija. Unaprijediti ćemo i sustav uzimanja uzoraka sirovog mlijeka. Kada je riječ o kakvoći konzumnog mlijeka, definirati ćemo sustav utvrđivanja i nadzora dodane vode mlijeku, kao i za utvrđivanje dodanog mlijeka u prahu.

U izradi novog zakona o poljoprivrednom zemljištu posebna pozornost bit će usmjerena na prijedloge koji su vezani za poticanje stočarske proizvodnje. Ispitat će se i mogućnost dodjele nove potpore iz državnog proračuna za rasplodne junice putem preusmjeravanja postojećih sredstava kako bi se i kroz taj model unaprijedila govedarska proizvodnja ali, i  mogućnost  da se u Program ruralnog razvoja za razdoblje do 2020., kroz izmjene koje tražimo od Europske komisije, konačno uvede mjera dobrobiti životinja.

„Danas smo doručkovali hrvatsko mlijeko, meso, jaja i kruh – i to bismo trebali raditi svaki dan – kupovati i jesti hrvatsko – ne samo zato što je svježije, zdravije i bolje od uvoznog, nego zato što dajući prednost lokalnom proizvodu štitimo hrvatsku poljoprivredu„ – izjavio je ministar Tolušić.

U sklopu 12. Savjetovanja održan je niz predavanja i rasprava o različitim temama, stručnjaci su uz razgovor i druženje s uzgajivačima, razgovarali o problemima i potrebama uzgajivača, educirali uzgajivače goveda iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje s naglaskom na mogućnosti razvoja i održavanja govedarske proizvodnje u Hrvatskoj. Gost predavač iz Austrije predstavio je mogućnosti suradnje austrijskih i hrvatskih uzgajivača goveda.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia, Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, predstavio je mogućnosti za mlade poljoprivrednike kroz program ruralnog razvoja. Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska poljoprivredna agencija ovim projektom ukazuju mladima na mogućnosti koje im stoje na raspolaganju kako bi pokrenuli i investirali u razvoj uspješnog poslovanja u ruralnim krajevima.

Održana je i panel rasprava na temu „Mesno govedarstvo“, na kojemu su sudionici rasprave uzgajivači, sveučilišni profesori i predstavnici ministarstva poljoprivrede analizirali trenutno stanje i probleme u mesnom govedarstvu (s posebnim naglaskom na sustav krava – tele), te ponudili modele razvoja mesnog govedarstva u Republici Hrvatskoj.

Tijekom dvodnevnog savjetovanja odvijala se edukativna radionica Internet kutak za uzgajivače, na kojoj su djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije bili na ispomoći uzgajivačima, informirali ih o korištenju „web aplikacije za posjednike“, što uključuje pristup podacima vlastitog stada (aktivna goveda, porijeklo stada, rezultati kontrole mliječnosti, provjera srodstva itd). Osim upoznavanja s načinom pristupa podacima, uzgajivači su se educirati s ciljem primjene rezultata kontrole mliječnosti u svakodnevnom upravljanju farmom, te izradi plana osjemenjivanja prema sustavu ciljanog sparivanja. U sklopu ovogodišnjeg savjetovanja održana je degustacija i promocija lokalnih mliječnih proizvoda, koju je organizirala Savjetodavna služba.

Teme 12. Savjetovanja za uzgajivače goveda u RH
Dr. sc. Zdenko Ivkić: Aktivnosti Odjela za govedarstvo
Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra poljoprivrede: Mogućnosti za mlade poljoprivrednike kroz program ruralnog razvoja
Prof. dr. sc. Zoran Grgić: Aktualno u hrvatskom govedarstvu – stanje i prijedlog strateških odrednica razvoja
Peter Stueckler (Austrija): Mogućnosti suradnje austrijskih i hrvatskih uzgajivača goveda
Prof. dr. sc. Ante Ivanković: Održivost nacionalne proizvodnje goveđeg mesa i mlijeka
Prof. dr. sc. Vesna Gantner: Projekt proizvodnje teladi na pašnjaku – hoće li ga Hrvatska implementirati?
Rodoljub Džakula, dr. vet. med.: Ekološko govedarstvo
Prof. dr. sc. Darko Grbeša: Neke kritične točke jeftinije hranidbe mliječnih krava
Prof. dr. sc. Marcela Šperanda: Procjena dobrobiti mliječnih krava
Prof. dr. sc. Pero Mijić : Muzna svojstva krava promatrana kroz ekonomske i zdravstvene parametre
Dr. sc. Mato Čačić: Utjecaj pasminske strukture krava u mliječnim stadima na svojstva mliječnosti
Panel rasprava: Mesno govedarstvo
Doc. dr. sc. Miljenko Konjačić: Kvaliteta teladi za tov
Dr. sc. Marija Špehar: Genetsko i genomsko unapređenje populacije
Martina Rubin, dr. vet. med.: Bolest kvrgave kože
Prof. dr. sc. Antun Kostelić: Upravljanje reprodukcijom s ciljem smanjenja troškova
Prof. dr. sc. Goran Bačić: Preventiva, otkrivanje i liječenje mastitisa – nove spoznaje
Dr.sc. Relja Beck: Različiti pristupi u kontroli parazita: kako izabrati najbolji ?

Povezani članci

Od 

Email Newsletter