18. listopada 2021

XII. Savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Hrvatska poljoprivredna agencija i središnji uzgajivački savezi organiziraju XII. savjetovanje uzgajivača goveda, 25. i 26. siječnja 2017. godine u Sisku (hotel Panonija). Pokrovitelj savjetovanja je Ministarstvo poljoprivrede, generalni sponzor Sisačko-moslavačka županija.

12. Savjetovanje za uzgajivače goveda ove godine započinje Doručkom s hrvatskih farmi, na kojemu će biti poslužene tradicionalne hrvatske namirnice: mlijeko i mliječni proizvodi, meso, kruh, peciva i jaja, isključivo proizvodi s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Jaja hrvatskih farmi, Med iz lijepe naše, Kruh hrvatskih polja, Brašno hrvatskih polja, a koje će omogućiti domaći proizvođači i prerađivači, korisnici oznaka.

Doručak s hrvatskih farmi je ujedno i početak sustavne promocije domaće poljoprivredne proizvodnje Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije, koja započinje upravo Doručkom, a predstavit će ju  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na 12. Savjetovanju za uzgajivače goveda u RH stručnjaci će održati predavanja za uzgajivače goveda iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje s naglaskom na mogućnosti razvoja i održavanja govedarske proizvodnje u Hrvatskoj. Gost predavač iz Austrije predstavit će mogućnosti suradnje austrijskih i hrvatskih uzgajivača goveda.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, u sklopu provedbe EU projekta GRASS Croatia, Razvoj ruralnih područja za uspješno društvo, predstavit će mogućnosti za mlade poljoprivrednike kroz program ruralnog razvoja.

U sklopu ovogodišnjeg savjetovanja, 25. siječnja 2017. godine s početkom u 18 sati organiziramo panel raspravu na temu „Mesno govedarstvo“, koja ima za cilj potaknuti sustavnu analizu trenutnog stanja i problema u mesnom govedarstvu (s posebnim naglaskom na sustav krava – tele), te ponuditi modele razvoja navedenog sustava. Sudionici rasprave su uzgajivači, sveučilišni profesori i predstavnici ministarstva poljoprivrede.

Tijekom savjetovanja, odvijat će se edukativna radionica Internet kutak za uzgajivače, na kojemu će djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije uzgajivačima pomagati i  pružati informacije o korištenju „web aplikacije za posjednike“, što uključuje pristup podacima vlastitog stada (aktivna goveda, porijeklo stada, rezultati kontrole mliječnosti, provjera srodstva itd). Osim upoznavanja s načinom pristupa podacima, uzgajivači će biti u prilici educirati se s ciljem primjene rezultata kontrole mliječnosti u svakodnevnom upravljanju farmom, te izradi plana osjemenjivanja prema sustavu ciljanog sparivanja.

Zadnjeg dana savjetovanja održat će se degustacija i promocija loklanih mliječnih proizvoda.

Povezani članci

Od 

Email Newsletter