12. srpnja 2020

Haflinger

Povijest haflinger pasmine seže još u Srednji vijek. Kroničari ga opisuju orijentalnom pasminom na području južnih padina Tirola u današnjoj Austriji i Italiji. Sela su trebala snažnog konja sigurnog koraka za transport tereta kroz nepristupačna područja. Zapisi iz 1800-tih godina opisuju ga kao malog, ponosnog, alatog konja koji vrlo dobro podnosi putovanja kroz planinske klance. Prvi službeni dokument o današnjem haflingeru (ime je dobio po tirolskom selu „Hafling“) je zapis o pastuhu 249 Folie, sinu arapskog pastuha 133 El’ Bedavi XXII i domaće tirolske kobile nepoznatog porijekla. Svi moderni tipovi haflingera moraju imati porijeklo izravno vezano na pastuha 249 Folie, i to kroz 7 pastuhskih linija: A, B, M, N, S, ST i W. Tijekom Drugog svjetskog rata vrlo traženi su bili manji, snažni i čvrsti konji. Upravo te karakteristike krase haflingera. Nakon rata, okvir haflingera je smanjen, jer je postavljeni uzgojni cilj bio uzgojiti konja podobnog za jahanje i vožnju, čvrste konstitucije i dobre ćudi. Specijalna karakteristika pasmine je zlatno alata boja, bijele grive i repa, a ova boja naziva se „izabel“. Također značajna karakteristika pasmine je privrženost čovjeka i dobroćudnost formirana stoljećima kroz surove uvjete opstanka u planinskim uvjetima života služeći svim članovima obitelji. Uzgoj haflingera rasprostranjen je u cijelom svijetu, a uporaba mu je vrlo raznolika, od dresurnog i preponskog jahanja, vožnje zaprega, western jahanja, voltažiranja, rekreacijskog do terapijskog jahanja i dr.

Uzgoj haflinger konja na prostoru Republike Hrvatske dugo je prisutan, no intenzivniji uzgoj i revitalizacija pasmine započela je 2006. godine značajnijim uvozom rasplodnih grla iz drugih zemalja. Reorganizacijom uzgoja i promoviranjem pasmine u Hrvatskoj u narednih nekoliko godina ukupan broj registriranih konja utrostručio se.

Uzgoj haflinger konja u Republici Hrvatskoj je malobrojan i u počecima je svoga razvoja. Budući da je rasprostranjenost uzgoja prilično velika, sa pojedinim geografskim žarištima, uzgojno područje haflinger konja je cjelokupan prostor Republike Hrvatske.

Email Newsletter