22. rujna 2019

Pravilnik o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (NN 27/2017)

Od 1. travnja 2017. godine, stupio je na snagu Pravilnik o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka (Narodne novine, br. 27/2017). Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaje važiti Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka (Narodne novine, br. 102/00, 111/00, 74/08). Ovim Pravilnikom utvrđuje se sastav, fizikalno kemijska svojstva te razredi sirovog mlijeka koje se koristi u proizvodnji konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda.

Novim Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka, proizvođači mlijeka mogu saznati rezultate laboratorijskih ispitivanja u roku od 24 sata nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, putem Baze podataka, Rezultati  analiza uzoraka mlijeka, na web stranici Hrvatske poljoprivredne agencije.

Proizvođači mlijeka koji žele pregledavati rezultate analiza uzoraka mlijeka putem interneta, trebaju zatražiti korisničke podatke (korisničko ime i lozinku) putem linka http://slkm.hpa.hr/slkm/prijava.php za pristup Bazi podataka, Rezultati  analiza uzoraka mlijeka.

Novim Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka proizvođači mlijeka mogu zatražiti veći broj laboratorijskih ispitivanja od propisanih. Svi proizvođači koji žele dodatne analize, molimo da nam dostave zahtjev za veći broj laboratorijskih ispitivanja na e-mail slkm-kom@hpa.hr ili se obrate na brojeve telefona: 048/279-055 i 048/279-060.

Pravilnikom o utvrđivanju sastava sirovog mlijeka propisan je minimalan broj laboratorijskih ispitivanja mjesečno. Mjesečno se minimalno dva uzorka mlijeka ispituju na sadržaj mliječne masti, bjelančevina, sadržaj suhe tvari i broj mikroorganizama, a jedan uzorak mlijeka na broj somatskih stanica, prisutnost inhibitornih tvari i utvrđivanje točke ledišta.

Ispravno uzeti uzorci određeni su Pravilnikom kod kojih je utvrđeno da sadrže:

  • za kravlje mlijeko – najmanje 3%, a najviše 5,5% mliječne masti i najmanje 2,5% i najviše 4% bjelančevina
  • za ovčje mlijeko – najmanje 3%, a najviše 12% mliječne masti i najmanje 3,8% i najviše 8% bjelančevina
  • za kozje mlijeko – najmanje 2,5%, a najviše 5% mliječne masti i najmanje 2,5% i najviše 4,5% bjelančevina

Ukoliko se prilikom laboratorijskih ispitivanja utvrdi da je sadržaj mliječne masti i/ili bjelančevina izvan navedenih granica, svi  rezultati laboratorijskih ispitivanja tog uzorka mlijeka smatrat će se nesukladnima i neće ulaziti u izračun prosječne kvalitete mlijeka. Osim rezultata laboratorijskih ispitivanja za mliječnu mast i bjelančevine, i rezultati laboratorijskih ispitivanja broja somatskih stanica i broja mikroorganizama također se neće uzimati u izračun prosječne kvalitete mlijeka, jer uzorak nije ispravno uzet.  Podsjećamo proizvođače mlijeka da obrate dodatnu pozornost na pravilno uzimanje uzoraka mlijeka.

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, Hrvatska poljoprivredna agencija, obavijestit će svakog proizvođača mlijeka o rezultatima laboratorijskih ispitivanja u roku od 24 sata nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, putem Baze podataka, Rezultati  analiza uzoraka mlijeka, na web stranici Hrvatske poljoprivredne agencije. Molimo proizvođače mlijeka koji još nemaju korisničke podatke (korisničko ime i lozinku) za pristup Bazi podataka, Rezultati  analiza uzoraka mlijeka, da se prijave na adresu http://slkm.hpa.hr/slkm/prijava.php

 

Povezani članci

Od 

Email Newsletter